small worry

Posted by sazali

Salam

There are many kinds of worry.  It depends on us basically.
Some have :

1.  health problem
2.  family problem
3.  job problem

and of course many more.  If one were to come from different places may be s/he will be thinking hard about traffic and robbery cases all around the world.

I think the railway system in this country has improved a lot since 1957 when independepance.
But recently, I discovered that all these LRT, MRT, commuter is meant for the young aged 20 - 46.

I found that the stairs connecting from one level in LRT and MRT is not user friendly.
IT is dangerous for old people with all kinds of diseases.

First heart problem and second prostate problem.

That day I have to move form KLCC2 to Kajang.  IT is hell.
I found it very difficult to catch the service as what the youngsters did.

I think the people who designed this did not think very far for older people's needs and ease.

They should stop and make some changes so that pensioner can enjoy visiting places..

I think that all for now.

Hope some body can pass this to the higher authorities.

Tq.
Wasallam.

Dua benda

Posted by sazali

Salam

Dalam satu hadith Rasulullah s.a.w. ada berpesan  mahfumnya

Jaga 2 benda:  kalian akan selamat dunia dan akhirat.

1.  kemaluan
2.  mulut

Sodakah rasullullah s.a.w.

Banyak pengajaran dapat kita perolehi jika di amalkan.
Pertama keselamatn diri dan maruah kita dan bangsa.

Huraian:

Kemaluan ini boleh kita berkongsi dengan suami/isteri yang sah sahaja.  Walaupun tak awesome ..tak boleh share ..HARAM!
Tak boleh passing kat orang lain kecuali ada surat sah menikah dari Juru NIkah dan tok imam.
Kalau tidak ..banyak problem yang timbul

*  runtuhnya tamadhun manusia kerana maksiat (zina)
Runtuh dalam erti kata ..  kita tak kenal zuriat itu siapa punya.

penyakit banyak timbul sekarang ini seperti HIV dan siplis dan lain lain lagi.
Ada orang menangis dalam tandas kerana tak boleh kencing.  Klau ada pun keluar kencing berdarah dan menanah.  Sakit gila ..kita seorang sahaja yang menanggungnya.  Berani buat , berani tanggung.

Sedap itu sekejap. Tapi kita tak tahu kesan penzinaan dan homoseksual.
Banyak cerita dalam akhbar tentang masalah kesihatan di Amerika yang bertuhankan seks.
Banyak rumah tangga yang hancur hingga ke peringkat pembunuhan antara suami dan isteri kerana tak menjaga kemaluan masing masing dengan baik.  Ada affair orang moden kato.

Mulut

Ini punya benda lagi lah dasyat.

Dari mulut  datagnya fitnah dan penipuan.



Klau orang biasa menipu ..tak banyak sangat kesannya.






Tetapi jika orang orang besar seperti Perdana Menteri .menipu ..  malulah sebuah Negara di mata masyarakat di seluruh dunia dan Negara.







Orang bergaduh kerana mulut.

Cakap itu cakap ini..semua tipu.

Masalah terbesar orang menipu ..dia kena ingat 'story ' dia berkali kali ..supaya tak terbongkar cerita penipuan dulu.  Nak jaga story tipu .. ramai orang tak boleh tidur.

Bukan 1 malam dia tak boleh tidur, tetapi sejak tempoh pemerintahannya ..dia kena ingat jalan cerita story tersebut siang dan malam.

BUat benda itu bukan senang..abang.
Jaga story.

Jika tak kena cara, kita mengalamai kemalangan maut.  Bila tak cukup tidor, badan kita merana.  Prestasi kita menurun makin hari makin Nampak jelas di mata masyarakat.

1 tipu punya story ...dia kena reka banyak lagi sub-story.  Semua tipu ..abang!

Tanya orang khawin curi di Thailand/ Indonesai.
Kelam kabut dia setiap hari. 

Bagaimana tidak nya ..dia kena maintain story, tag line story lama.
Payah tu abang.

Percayalah.

Cukuplah penulisan ini kali ini.  Ramai orang tak suka ..  kita story macam macam.
Ha..ha..ha..

Betapa tepat .. sabdaan Nabi kita Muhammad s.a.w.  Dia dah Nampak dah kesan mulut dan menipu.
Eloklah kita yakin .. semua ajaran Nabi kita mulai sekarang.

Benda yang lampau (kita pertikaikan kesahian sabdaannya)  kita mohon maaf dan taubat banyak banyak.
Jom kita ikut ajaran Nabi Muhammad s.a.w  mulai sekarang agar kita berjumpa kebahagian dan ketenangan dalam hidup kita sepanjang hayat.

Betul tak  abang/ kakok. adik/ che wan?

Itu jer sumbangan cikgu kali ini.  Tak lebih dan tak kurang.

Sekian.
Wasallam.



Sihat, kesihatan

Posted by sazali

Salam

Ramai kita diberi nikmat sihaat secara percuma oleh tuhan sekelian alam.

Bila sihat macam macam kita boleh buat.
1.  makan minum
2.  khawin
3.  bekerja 24/7
4. belajar UTHM atau overseas
dan lain lain lagi.

Syukurlaj kita banyak banyak.  Alhamdulilah.

Allah kata sihat itu satu kekayaan yang besar.
Bila tak sihat , terlantar di hospital berminggu minggu kerana penyakit kronik jantungm barah tulang dan macam macam ..baru kita sedar .. sihat itu satu kekayaan.

Kaya kerana kita boleh bergerak ke sana sini, terbang AIR ASIA seluruh dunia dan macam macam.
Cuba tuhan Tarik nikmat sihat seperti:

*  tak boleh buang air besar / kecil  *BERAK*  -  apakah yang akan terjadi?

** tak boleh fly dah sana sini AIR ASIA
** tak boleh khawin dengan sempurna -  tak larat  nak menjalankan yanggungjawan suami dan isteri dengan sempurna
**  habis banyak masa keluar masuk tandas .. nanti orang semua kata kita gila
Ada orang menangis dalam tandas.  Dari semua tempat di dunia , tandas adalah tempat dia menangis.  Kasihan?

ada orang berak berdarah.  Mengapa?
ada orang sembelit peringkat dasyat.
sudah berhari hari tak bolej keluarkan najis.  Bila najis tak keluar ..banyak penyakit dating seperti sakiy kepala, darah tiinggi dan jantung pun terkena sama.

OLeh itu, di waktu pagi begini marilah kita memanjat kesyukuran kepada Allah  banyak banyak.
Bagaimana bersyukur?

*  kita taat perintah Allah sepanjang masa
** kita ikut sunnah Nabi Muhammad s.a.w
*  jaga hubungan kita dengan semua orang

Harap tuan/puan/ adik/kakok OK?

Sekian.
Pendek jer penulisan saya kali ini.
Orang ramai tak suka mendengar benda baik baik.

Wasallam.